Bali-uitbarsting

Het betoverende Bali en zijn kwaadaardige vulkaan

Posted on Posted in Blog, Weetjes

Bali, het Indonesische eiland, ten oosten van het eiland Java en ten westen van Lombok is één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder ‘de westerlingen’. Jaarlijks maken duizenden westerlingen een bezoekje waar aan het door natuur gesierde eiland in het noordelijke gedeelte van de Indische Oceaan. Daardoor moet het eiland met een oppervlak van een 5561 m2 en een bewonersaantal van maar liefst 3,2 miljoen, voornamelijk Balinezen, een stevige draagkracht doorstaan.

De toeristische sector. Daar moeten Bali en de oorspronkelijke bewoners, de Balinezen, het nog altijd van hebben. Mensen uit het buitenland die vakantie vieren, geld uitgeven en die dus daar de lokale producten massaal komen kopen en verorberen.

rijstveld-bali

Ondanks de felschijnende zon en een gemiddelde temperatuur op Bali van maar liefst 30,6 graden Celsius bedienen de vooral Hindoeïstische Balinezen de bezoekers met toewijding. Als je verwend wilt worden op een vakantie, dan zou Bali zeker bovenaan je lijstje moeten komen te staan! Je hebt er alles, vriendelijke mensen, strand & zonneschijn, een adembenemend natuurlijk aangezicht, exotische dieren, heerlijk eten en vulkanen.

Dat lijkt een spannende beleving en dat is het ook! Op de vulkanen na dan, de vulkanen die nog actief zijn tenminste! Doordat Bali dichtbij een breuklijn ligt is het eiland omgeven door vulkaangebergtes. De meeste vulkanen zijn al jaren geleden gedoofd, maar een enkele is nog actief zo nu en dan.

Zo ook zondagmorgen, 1 november 2015, werden er wederom lang vooraf geboekte vakanties in de war geschopt en de draagkracht van Bali weer flink op de proef gesteld toen de Mount Rinjani een grote aswolk uitspuwde. Deze vulkaan gelegen op het eiland Lombok is nog regelmatig actief en laat dus menig keer het vliegverkeer rondom de Indonesische eilanden stilleggen. Dit tot ongenoegen van de vele gedupeerde vakantiegangers en natuurlijk met name de Balinezen.

Mensen die onderweg waren op het moment van het besluit om de vliegtuigen niet verder te laten vliegen zijn gestrand op Singapore Airport. Daarnaast zitten er op Bali zelf ongeveer 10.000 toeristen vast omdat hun vliegtuig de grond niet zal loslaten en het luchtruim zal kiezen vandaag. Onder die tienduizend toeristen zitten ongeveer 400 Nederlanders op dit moment vast op hun vakantiebestemming die ze dus nog minimaal één dag moeten volhouden.

Bali-dag-extra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *