landen en hun verschillende keukens

Landen en hun verschillende keukens

Posted on Posted in Blog, Weetjes

Landen en hun verschillende keukens

 

Op de wereld zijn veel landen met allemaal weer hun verschillende keukens. Nieuwe gerechten en specialiteiten proberen wanneer je op vakantie bent kan heel erg leuk zijn. Vooral als je lijstje van favoriete gerechten er langer van wordt en je geïnspireerd wordt voor gerechten om thuis te maken. Voor je op vakantie gaat is het misschien wel fijn te weten wat voor specialiteiten er in het land van je bestemming te vinden zijn. Daarom hebben wij hier van een aantal landen hun verschillende keukens omschreven.

 

GRIEKELAND

De Griekse keuken is erg divers en op haar vele eilanden hebben ze zo allemaal weer hun eigen recepten of uitvoeringen van gerechten. Toch heeft Griekenland wel een aantal typische specialiteiten die in bijna elk restaurantje wel te bestellen zijn. Veelgebruikte ingrediënten in de Griekse keuken zijn olijfolie, granen, kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Griekse specialiteiten zijn:

Griekse salade met fêta, tomaat en sla.

Tzatziki wat wordt gemaakt met yoghurt, knoflook en komkommer.

Gyros wat bestaat uit een grote spies met gekruide varkensvlees reepjes en enigszins lijkt op Shoarma.

Souvlaki wat spiesjes zijn met gekruide blokjes kip-, lams- of varkensvlees dat op een houtskoolvuur wordt gegrild.

Moussaka wat wordt gemaakt met aubergine, kaas, tomaten/tomatenpuree en vaak met gehakt en aardappelschijfjes.

Als nagerecht is volle yoghurt of kwark met honing en walnoten heel populair. Een typisch Grieks drankje om bij of na je eten te drinken is Ouzo. Dit is een sterke drank is met een drop achtige smaak.

landen-en-hun-diverse-keukens-
Mousakka

 

THAILAND

In Thailand gebruiken ze bij het bereiden van gerechten een combinatie van pittig, zuur, zoet, zout en bitter. Het basisgerecht is rijst en in het noorden is dit vaak kleefrijst. In Thailand is het een gewoonte verschillende kleine gerechtjes in het midden van de tafel te hebben staan waar iedereen die mee eet van kan pakken, en dus niet ieder zijn eigen gerecht of bord met eten zoals in Nederland gebruikelijk is. Specialiteiten uit Thailand zijn:

Tom Yam wat een zoet zure pittige soep is wat vaak gemaakt word met garnalen.

Kai Phad Med Ma Muang wat wordt gemaakt met kip, cashewnoten, ui, knoflook, pepers en vis- en sojasaus.

Massaman curry (volgens CNN zelfs lekkerste gerecht ter wereld) wat wordt gemaakt op basis van kip, rund of lam met aardappel en waar limoengras en kokosmelk aan wordt toegevoegd.

Groene curry wat een kruising is tussen een pikante kruidenpasta en grote hoeveelheid kokosmelk.

Khao Soi wat een op curry gebaseerde soep is met vlees, limoen, sjalotjes, kruiden, kokosmelk en eiernoedels.

landen-en-hun-diverse-keukens-2
Groene curry

INDIA

In India wordt bij het bereiden van gerechten veel gebruik gemaakt van peulvruchten en kaas, en worden er veel soorten curry’s gegeten. Voorbeelden van populaire Indiase gerechten zijn:

Kip Tikka Masala wat wordt gemaakt met gemarineerde stukjes kip in een gekruide saus die tomatenpuree, paprikapoeder, rode peper en gember bevat.

Roti wat wordt gemaakt met aardappeltjes in een gele, gekruide saus, sperziebonen, een ei en pannenkoekjes.

Kip Tandoori wat wordt gemaakt met kip, yoghurt en currypasta.

landen-en-hun-diverse-keukens-3
Roti

MEXICO

In Mexico worden er met het maken van eten veel bonen, mais en chilipepers gebruikt. Wat er veel gegeten wordt als voorgerecht is Nachos met kaas of een maiskolf met boter en suiker of zout. Bekende Mexicaanse gerechten zijn:

Chili con carne wat wordt gemaakt met bruine bonen, gehakt en tomaten.

Arroz Moro gemaakt met rijst en zwarte bonen.

Verder natuurlijk de ook in Nederland wel bekende Burrito, Wrap en Taco. Als nagerecht worden er veel Churro’s gegeten, wat een soort oliebollen zijn alleen dan in de vorm van slierten met ribbels. Bekende drankjes die uit Mexico komen en daar ook vaak gedronken worden zijn Margarita, Tequila en Corona.

landen-en-hun-diverse-keukens-4
Nachos

 

INDONESIË

In Indonesië wordt in bijna ieder gerecht ui, knoflook en sambal gebruikt. Wat hier veel wordt gegeten is Nasi, bami, babi pangang en natuurlijk kroepoek. Wat verder typisch Indonesisch is is:

Rendang wat een gerecht is met vlees van een waterbuffel samen met groente als cassave gekookt in kokosmelk en talloze specerijen.

Saté Kambing wat is gemaakt met geitenvlees wat niet wordt gemarineerd en wat wordt geserveerd met rijst en salade.

Gadogado wat een groentegerecht is met pindasaus.

landen-en-hun-diverse-keukens-5
Gado-gado

TURKIJE

Turkije heeft ook een uitgebreide keuken. Voorbeelden typische gerechten zijn:

Haydari(lijkt wel wat op Tzatziki) wat wordt gemaakt met yoghurt, knoflook en kruizemunt.

Döner kebab wat wordt gemaakt van reepjes vlees dat van een stuk vlees dat voor een grill ronddraait wordt afgesneden.

Baba ghanoush wat bestaat uit aubergine met verschillende kruiden.

Bekende zoetigheden zijn Baklava wat gemaakt word van verschillende laagjes bladerdeeg met honing en noten en Sütlaç wat pudding met een zoete smaak is.

landen-en-hun-diverse-keukens-6
Baklava

Als jij binnenkort naar een van deze landen op vakantie gaat, weet je nu een beetje wat je kan verwachten op het gebied van eten. Je zou al deze gerechten natuurlijk ook op hele andere plekken of gewoon in Nederland zelf kunnen tegenkomen, want eetgewoontes worden van over de hele wereld van elkaar overgenomen. Toch worden dezelfde gerechten op verschillende plekken toch net weer iets anders bereid. Ik wens je in ieder geval veel plezier op je toekomstige vakanties en ik zou zeggen, bon appetit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *