Noorwegen-de-hoogtepunten

Noorwegen: de hoogtepunten van Oslo, Bergen en Stavanger

Posted on Posted in Blog, Tips

Noorwegen: de hoogtepunten van Oslo, Bergen en Stavanger

Als je ooit besluit een bezoekje te brengen aan het prachtige Noorwegen: de hoogtepunten vind je hier. Alle hoogtepunten die ik je zou adviseren niet over te slaan tijdens je verblijf. Ik heb de hoogtepunten onderverdeelt onder drie steden waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn. Desalniettemin is het ook zeker de moeite waard naast deze drie steden ook verder rond te trekken en nog meer van het prachtige Noorwegen en haar mooie natuur te ontdekken, maar na het lezen van deze tips heb je misschien een idee waar je moet beginnen.

Oslo

Vigelandparken is een indrukwekkend park dat is vernoemd naar de kunstenaar Gustav Vigeland, die ongeveer tweehonderd beelden in dit park maakte. De vele beelden zijn menselijke figuren die allerlei verschillende houdingen aannemen en verschillende emoties lijken te vertonen. De kers op de taart van het park is de veertien meter hoge zuil die meer dan 120 menselijke figuren laat zien.

Noorwegen-de-hoogtepunten-1

Aker Brygge is een plek waar je langs het water kan wandelen en boten kunt bekijken. Verder is het een plek waar je goed kan winkelen en kan uitgaan. Het prachtige uitzicht langs het water dat je ziet, wanneer je hier op een terrasje zit, is iets wat het zeker de moeite waard maakt hier een bezoekje te brengen.Noorwegen-de-hoogtepunten-2

Het koninklijk paleis is de officiële thuishaven van de koning van Noorwegen. Sinds 2002 kunnen mensen het gebouw bezoeken en zijn de tuinen eromheen opengesteld zodat bezoekers kunnen genieten van wandelingen erdoorheen. Als je besluit deze plek mee te nemen in de tour door Oslo raad ik aan hier om 13:30 aanwezig te zijn zodat je de traditionele wisseling van de wacht te zien krijgt.

Noorwegen-de-hoogtepunten-3

Stortinget is het Noorse parlementsgebouw en staat al sinds 1866 aan de Karl Johans Gate. Het parlement van Noorwegen komt hier regelmatig bijeen om te vergaderen. Wie dit schitterende gebouw ook van binnen wil bekijken kan dit doen onder leiding van een gids.

Noorwegen-de-hoogtepunten-4

Het centrum van Oslo is natuurlijk de meest voor de hand liggende locatie te bezoeken wanneer je in Oslo bent, maar toch onmisbaar bij het benoemen van de hoogtepunten van deze stad. Het is zowel modern als gezellig en je kan hier kiezen uit oneindig veel verschillende winkels en restaurantjes. Het centrum van Oslo heeft maar liefst 8 km2 aan parken en groenstroken! Hiervoor staat Oslo ook wel bekend als de groenste metropool van Europa.Noorwegen-de-hoogtepunten-5

 

Bergen

Mount Floyen is een makkelijk te bewandelen berg die onder de toeristen erg populair is. Wanneer je bovenaan de berg bent aangekomen heb je uitzicht over de hele stad Bergen en de zee waar het tegenaan ligt. Een plaatje dat je niet snel zal vergeten en nog lang aan terug zal denken.

Noorwegen-de-hoogtepunten-6

Werf van Bryggen is een haven met prachtig mooie authentieke panden, wat voornamelijk winkeltjes en restaurantjes zijn. In de oude haven liggen mooie schepen. Het is niet groot, maar zeker een bezoekje waard.

Noorwegen-de-hoogtepunten-7

 

De vismarkt is een markt waar, zoals je misschien al vermoedde, vis wordt verkocht, maar ook fruit, groenten en souveniertjes. Het ligt op een prachtige locatie in het hart van de stad. Deze locatie zou ik zeker niet vergeten mee te nemen wanneer je je reis aan het plannen bent.

Noorwegen-de-hoogtepunten-8

De Staafkerk van Fantoft is een nagebouwde staafkerk. De kerk was oorspronkelijk gebouwd in Fortun, een dorp nabij het Sognefjord, rond het jaar 1150. In de 19de eeuw werd de kerk, net als vele honderden andere staafkerken in Noorwegen, bedreigd met afbraak. Het gebouw werd gekocht door consul F. Gade en in 1883 in stukken verhuisd naar Fantoft dat toen vlak bij, en nu in Bergen ligt. De kerk is prachtig om te zien en een bezoek ook zeker waard.

Noorwegen-de-hoogtepunten-9

Stavanger

Preikestolen is een klif die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Het uitzicht hier is boven indrukwekkend, maar als je hier heen gaan wil ik je wel alvast waarschuwen: de klif rand is niet beveiligd met een hek, dus pas op dat je niet naar beneden valt.

Noorwegen-de-hoogtepunten-10

Stavanger Cathedral speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Stavanger. Bisschop Reinald uit Winchester heeft in 1125 met hulp van Engelse vaklui het gebouw neergezet. Een mooi stukje geschiedenis waar ik zeker even langs zou  gaan.

Noorwegen-de-hoogtepunten-11

Market square ziet eruit als een ouderwets dorpje dat tegen een berg op ligt. Het is omringt door prachtige natuur en water.

Noorwegen-de-hoogtepunten-12

Old Stavanger is een prachtig gezellig wijkje waar bijna alle woningen wit zijn en waar overal veel groen te vinden is. Wanneer je hier rondloopt heb je bijna het gevoel alsof je je in sprookje bevind. Zeker een aanrader om een bezoekje aan te brengen.

Noorwegen-de-hoogtepunten-13

Ik hoop dat je, na dit gelezen te hebben, misschien wel ideeën op hebt kunnen doen voor een eventuele toekomstige vakantie naar Noorwegen. Noorwegen is anders dan de wel bekende zon-zee-en-strand vakantie en daarom voor sommigen misschien iets minder voor de hand liggend, maar ik kan uit eigen ervaring vertellen dat, zelfs voor de meest trouwe maar wel luie vakantie-aanhangers, een tripje door Noorwegen ongelofelijk schitterend is. Voor wanneer je het besluit hebt genomen je vakantie naar Noorwegen te boeken: ik wens je heel veel plezier!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *